Docenten

Door jarenlange ervaring in het werkveld beschikken de docenten van de opleiding Grafisch Ontwerp over vakbekwaamheid en vakkennis. De combinatie van die artistieke bekwaamheid en het docentschap garandeert een actuele, dynamische en gespecialiseerde begeleiding. Bovendien worden onderzoek en theorie zowel autonoom als geïntegreerd in de artistieke praktijk aangeboden. Hierdoor wordt deze praktijk in een relevante context geplaatst waardoor er een nieuwe betekenis, kennis of begrippenkader ontstaat. De gezamenlijke begeleiding door docenten met een theoretische achtergrond in het grafisch ontwerpen en professionele ontwerpers staat garant voor academisch beeldend kunstonderwijs.

Seminaries en gastcolleges

Levenslang leren start in de opleiding Grafisch Ontwerp en blijft de rest van je leven centraal staan. Nieuwe uitvoerings- en onderzoekstechnieken, theorieën, en materialen bieden zich jaarlijks aan. Gastsprekers, seminaries, studiereizen en workshops zorgen ervoor dat de opleiding met de dagelijkse werkelijkheid verbonden blijft.

Jaarlijks organiseert Grafisch Ontwerp een reeks lezingen, seminaries en workshops met gerenommeerde ontwerpers uit diverse disciplines, in de hogeschool zelf en op externe locaties. Afgelopen jaren passeerden o.a. Jost Hochuli, Joost Grootens, Julie Peeters, Joris Kritis, Luc Derycke, Catalogtree, Kevin Henry, Jan van Toorn, Catherine Crowther, etc de revue.

Dit academiejaar gaf Grafisch vormgever en alumnus Bert Dries — beter bekend als 'Musketon' —  een eendaagse workshop en een lezing op PXL-MAD. Illustrative Design bundelde tijdens hun ‘tekendriedaagse’ in februari 2017 in het kasteel van Heiberg lezingen en workshops met o.a. Riske Lemmens, Steve Michiels, Wide Vernocke, Leen Van Den Bergh, Sarah Yu Zeebroeck, Wim Gombeer, Jan Verveken en  Ann Jossaert. Reclame Vormgeving organiseerde externe gastworkshops met Werner Van Reck (These Days), Elise Demuynck & Pieter Van den Keybus (Brandhome), Chiara De Decker (TBWA) & Jan Pollet (SAKE). Voor de interne gastworkshop waren Tom Berth en Geert De Rocker (Publicis) in huis.

Het grafisch festival MOSTERD! presenteerde in het voorjaar een aantal boeiende lezingen met o.a. Rizon Parein, Kris Hoet, Joris Kritis, Klaartje Galle en we became aware.

De Amerikaanse cultdichter Kenneth Goldsmith zette in februari 2017 PXL-MAD een hele week op zijn kop en naar zijn hand en naar aanleiding van het project 'The Third Paradise' van Michelangelo Pistoletto dat in de zomer 2017 in Tongeren zal worden gerealiseerd brachten Savina Tarsitano (Espronceda), agente van Pistoletto, en Ernest Van Buynder, voorzitter van het M HKA, een lezing over hun samenwerking met deze kunstenaar.