MAD ABOUT ARTS! Maar nog geen beslissing genomen waar je na de zomer wil studeren?  Kijk hier voor meer info

Juweelontwerp & Edelsmeedkunst

 

Juweelontwerp & Edelsmeedkunst is een afstudeerrichting van de academische opleiding Beeldende Kunsten.

Juweelontwerp studeren

Ben je gefascineerd door design en kunst, heb je interesse in innovatieve technologieën of traditionele ambachten en wil je vernieuwend en innovatief omgaan met materialen? Spreekt het je aan om juwelen te leren ontwerpen en daarin je eigen vormentaal te ontwikkelen? Dan vormt Juweelontwerp studeren aan PXL-MAD School of Arts de juiste keuze om jezelf te ontplooien. Sieraden ontwerpen staat niet los van de artistieke of academische wereld. De hogeschool opleiding Juweelontwerp & Edelsmeedkunst biedt daarom een inspirerende omgeving aan waar studenten zich kunnen ontwikkelen tot kritische en onderzoekende kunstenaars en ontwerpers. 

Vanaf de start van de opleiding ontdekken de studenten de wereld van het hedendaagse juweel. In de eerste bachelor wordt enerzijds veel aandacht besteed aan specifieke ontwerptechnieken en creativiteitsontwikkeling. Anderzijds wordt een onmisbare basis gelegd op zowel technisch, vormelijk en materiaalkundig vlak.
In de tweede bachelor onderzoekt de student de draagbaarheid van sieraden en de functionaliteit van objecten. Tijdens projectmatige opdrachten ontwikkelt de student zowel unieke stukken als serie-sieraden en heeft de mogelijkheid hiervoor ambachtelijke technieken als een aantal ‘nieuwe’ digitale technieken te verkennen.
In de derde bachelor hebben studenten Juweelontwerp in de eerste semester de mogelijkheid om via het Erasmus programma internationale ervaring op te doen en trekken zij onder meer naar Finland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Zuid-Afrika. In het tweede semester ontwikkelt de student een persoonlijk en individueel traject dat uitmondt in de Bachelorproef.
In het internationale masterprogramma Jewellery Design & Gold and Silversmithing verwerkt de student zijn persoonlijkheid, zijn inzichten en zijn onderzoek uit de vorige jaren in de Masterproef.

Kijk hier naar de nieuwe video van Juweelontwerp en Edelsmeedkunst.

Pre-Master

Voorbereidingsprogramma's
Indien je reeds een academisch bachelordiploma behaald hebt, kan je via een voorbereidingsprogramma doorstromen naar een masteropleiding. Een voorbereidingsprogramma kan worden opgelegd als je niet in het bezit bent van een diploma dat op rechtstreekse wijze toegang verleent tot de opleiding waarvoor je je wenst in te schrijven. Als je een voorbereidingsprogramma gevolgd hebt, ontvang je geen bachelordiploma. Je ontvangt enkel een attest dat toegang geeft tot de betreffende masteropleiding.

Kijk hier voor meer info

Schakelprogramma's
Indien je reeds een professioneel bachelordiploma behaald hebt, kan je via een schakelprogramma doorstromen naar een masteropleiding. Het schakelprogramma beoogt het bijbrengen van de algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijke disciplinaire basiskennis.

Kijk hier voor meer info

 

Toekomst

Juweelontwerp studeren heeft toekomst. Als afgestudeerde master juweelontwerp kies je voor een carrière als zelfstandig ontwerper of kunstenaar, waar je werkt via tentoonstellingen en galeries of rechtsreeks met klanten en bedrijven. Als de ambitie eerder uitvoerend is, behoort een carrière als goudsmid of medewerker in een groter atelier ook tot de mogelijkheden. Daarnaast geeft een diploma van Master in de Beeldende Kunsten ook de mogelijkheid om tewerkgesteld te worden in het brede veld van de culturele sector. Bovendien kan dit diploma aangevuld worden met een Educatieve Masteropleiding (60 studiepunten) met als doel een carrière in het (kunst)onderwijs.

 

Kennismaking met het werkveld

Juweelontwerp studeren gebeurt niet enkel via het reguliere programma. Regelmatig wonen studenten juweelontwerp lezingen en workshops bij of organiseren zelf tentoonstellingen en projecten teneinde zoveel mogelijk in contact te komen met de echte wereld. In dit kader wordt aan het ontwikkelen van een ondernemende geest bijzondere aandacht besteed. Jaarlijks worden er ook een aantal studiereizen georganiseerd. De voorbije jaren trokken studenten en docenten naar München, Parijs, Amsterdam en Londen.

 

Onderzoek

Binnen de opleiding Juweelontwerp & Edelsmeedkunst zijn docenten nauw betrokken met artistiek onderzoek via onderzoeksprojecten en doctoraten in de kunst. Deze expertise wordt rechtstreeks geïmplementeerd en doorgegeven in zowel de Bachelor- als in de Masteropleiding.

 

Docenten

Liesbet Bussche, Nedda El-Asmar, Jonas Goiris, David Huycke, Ann Jonckers, Lore Langendries, Sophie Le Roux, Audi Pauwels, Kitty Spaenjers, Anneleen Swillen, Charlotte Vanhoubroeck, Madeli Viljoen, Bert Willems en Karen Wuytens.

Meer info: contacteer Nedda El Asmar, Nedda.El-Asmar@PXL.BE, coördinator Juweelontwerp & Edelsmeedkunst