Schrijf je hier in voor de toelatingsproef voor 'vroege vogels'. Kijk hier voor meer informatie

Educatieve Master Beeldende Kunsten

 

Ben je gepassioneerd met kunst bezig en wil je dit graag delen? Wil je graag  jongeren of volwassenen begeleiden in hun artistieke ontwikkeling? Wil je naast je artistieke praktijk een interessante loopbaan in het onderwijs of in de kunsteducatieve sector? Dan is deze Educatieve Masteropleiding Beeldende Kunsten (vroegere SLO / Specifieke Lerarenopleiding) vast iets voor jou! In deze opleiding word je gevormd tot een onderzoekende kunstenaar-leraar. Het diploma dat je hiermee verwerft biedt je lesbevoegdheid.

Voor wie?

Je kan na je academische bacheloropleiding in de beeldende kunsten kiezen voor de tweejarige geïntegreerde educatieve masteropleiding (120 studiepunten) waarin je op een geïntegreerde manier gevormd wordt tot zowel kunstenaar als tot leraar in de kunsten.

Heb je al een masterdiploma in de kunsten? Je kan dan een verkort traject (60 studiepunten) volgen met de focus op leraarschap. Het volgen van dit verkort traject neemt één voltijds academiejaar in beslag. Je kan dit ook spreiden over meerdere academiejaren of ervoor kiezen om enkele opleidingsonderdelen via afstandsonderwijs te volgen.
 

Onderzoekende kunstenaar-leraar

De opleiding vormt onderzoekende kunstenaar-leraren die ruimte creëren voor verbeeldingskracht. Dit door vindingrijk te vernieuwen, door de steeds veranderende omgeving mee te herdenken en door kritisch vorm te geven aan het leren en beleven van kunst in het onderwijs en in de bredere maatschappelijke context.

Van bij de start van de master word je ondergedompeld in een wereld waarin zowel het beeldende (kunsten/vormgeven/ontwerpen) als het pedagogisch-didactische (leraarschap) geïntegreerd aan bod komen. Je ontwikkelt je eigen artistieke profiel, gaat op zoek naar een persoonlijke beeldende taal om ten slotte je opleiding af te ronden met een individueel onderzoeksproject en tentoonstelling.
 

Leren binnen en buiten het atelier

Leren doe je niet enkel op school. We maken er een erezaak van dat je als kunstenaar-leraar gedurende een lange tijd proeft van en vertoeft in het werkveld. In de twee masterjaren zetten we sterk in op werkveldervaring en doe je stages in verschillende contexten. Deze stages situeren zich niet enkel in het kunstenlandschap, het (kunst)secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs of centra voor volwassenenonderwijs maar ook in een museale context via gidsoefeningen en door het geven van kunsteducatieve workshops.

Samen opleiden maakt deel uit van het DNA van de opleiding. Een multidisciplinair docententeam met expertises in didactiek, pedagogiek, beeldende kunsten en kunsteducatie stimuleert dit via co-teaching en gezamenlijke atelierbegeleiding. Studenten leren 'samen opleiden' in de vorm van duostages en (multidisciplinaire) projecten. Ook het werkveld heeft een belangrijke rol in het begeleiden en beoordelen van de studenten in het praktijkgedeelte van de opleiding en de masterproef. 

De opleiding organiseert jaarlijks een reeks lezingen en workshops, waardoor je in contact komt met een gevarieerd aanbod aan gastsprekers. Ook een buitenlandse stage doen behoort tot de mogelijkheden. 
 

Toekomstperspectief

Als onderzoekende kunstenaar-leraar studeer je af als een volwaardig beeldend kunstenaar, vormgever of ontwerper en met dit diploma kan je sowieso terecht in het brede kunstenveld. Daarnaast kan je terecht op verschillende plaatsen in het onderwijs en de kunsteducatieve sector zoals: 
- het secundair onderwijs
- het kunstonderwijs,
- het deeltijds kunstonderwijs
- het hoger onderwijs
- centra voor volwassenenonderwijs
- de artistieke sector
- de kunsteducatieve sector
- de educatieve werking van de culturele sector,….

 

Contact
Eline Valkeneers
Coördinator Educatieve Master
Eline.Valkeneers@PXL.BE