Ben je gepassioneerd met kunst en kunsteducatie bezig en wil je dit graag delen? Heb je goesting om jongeren of volwassenen te begeleiden in hun artistieke ontwikkeling? Wil je naast je artistieke praktijk een interessante loopbaan in het onderwijs of in de kunsteducatieve sector? Dan is de Educatieve Masteropleiding in de Audiovisuele & Beeldende kunsten met afstudeerrichting Beeldende Kunsten aan PXL-MAD School of Arts vast iets voor jou! In deze opleiding word je gevormd tot een onderzoekende kunstenaar-leraar. Het diploma geeft je onder andere lesbevoegdheid voor kunstvakken.
Voor wie?
Je kan na je masteropleiding in de kunsten kiezen voor de Educatieve Masteropleiding (60 studiepunten). Het volgen van dit traject neemt één voltijds academiejaar in beslag. Je kan dit ook spreiden over meerdere academiejaren of ervoor kiezen om enkele opleidingsonderdelen via afstandsonderwijs te volgen.
Ben je reeds aan het werk in het onderwijs, dan kan je als Leraar-in-opleiding (LIO) bij ons terecht. Concreet wil dit zeggen dat jouw lesopdracht onder bepaalde voorwaarden kan meetellen als stage. Voor meer info kan je het bestand 'LIO-werkplekleren' op deze pagina downloaden.
Onderzoekende kunstenaar-leraar
De Educatieve Masteropleiding vertrekt vanuit de artistieke bagage van de beeldende kunstenaar en zijn/haar interesse om de liefde voor het artistieke vak over te brengen aan anderen. Vanuit deze beginsituatie vormen we onderzoekende kunstenaar-leraars. De opleiding richt zich zowel op de vorming van een artistiek-educatief denkkader met aandacht voor reflectie en onderzoek als op een grondige pedagogisch-didactische voorbereiding op het werken met leerlingen, cursisten, deelnemers en publiek in de beroepspraktijk binnen het ruime kunsteducatieve veld.
Leren binnen en buiten het atelier
Leren doe je niet enkel op school. We maken er een erezaak van dat je als kunstenaar-leraar gedurende een lange tijd proeft van en vertoeft in het werkveld. In de opleiding zetten we in op werkveldervaring en doe je stages in verschillende contexten (gaande van scholen, tot musea en kunsteducatieve organisaties).
Samen opleiden maakt deel uit van het DNA van de opleiding. Een multidisciplinair docententeam met onderwijspedagogische, artistieke en kunsteducatieve expertises stimuleert dit. Ook het werkveld heeft een belangrijke rol in het begeleiden en beoordelen van de studenten in het praktijkgedeelte van de opleiding.
De opleiding organiseert jaarlijks een reeks lezingen en workshops, zodat je in contact komt met een gevarieerd aanbod aan gastsprekers. Ook een buitenlandse stage doen behoort tot de mogelijkheden.
Toekomstperspectief
Als afgestudeerde kunstenaar-leraar kan je terecht op verschillende plaatsen in het onderwijs en de kunsteducatieve sector zoals:
- het secundair onderwijs
- het kunstonderwijs,
- het deeltijds kunstonderwijs
- het hoger onderwijs
- centra voor volwassenenonderwijs
- de artistieke sector
- de kunsteducatieve sector
- de educatieve werking van musea,….
Contact
Eline Valkeneers
Coördinator Educatieve Masteropleiding Audiovisuele & Beeldende Kunsten, afstudeerrichting Beeldende Kunsten
Eline.Valkeneers@PXL.BE