MAD ABOUT ARTS? Breng dan deze week een bezoek aan de expo VLOEDLIJN in MAD-Gallery Hasselt. Kijk hier voor meer info

Lore Langendries verdedigt met glans haar doctoraatsonderzoek

10 november 2015 - 11:00

Vrijdag 20 november verdedigde Lore Langendries haar doctoraatsonderzoek aan de Universiteit van Hasselt / PXL-MAD. 's Avonds opende de bijhorende tentoonstelling 'FOCUS' in het Modemuseum te Hasselt. Beide gebeurtenissen waren een succes met veel en schoon volk.

Lore wist met glans de jury te overtuigen van haar onderzoek ‘HUNACTURING WEARABLE OBJECTS’ waarin de reproduceerbaarheid van machinale bewerking, de grote betrokkenheid van de maker en het gebruik van natuurlijke materialen wordt gecombineerd. Via deze onconventionele fusie werden draagbare objecten vervaardigd die balanceren tussen het unieke en het seriële binnen een machinale context. Het neologisme ‘HUNACTURING’ vat dit samen: Human (menselijke ingrepen, menselijke toets) – Nature (natuurlijke/dierlijke materialen) – Manufacturing (machinaal proces: lasersnijtechniek).

Lore selecteert verschillende unieke fragmenten van dierenhuiden met expressieve structuren en/of kleuren. Weinig of veel haar, kort of lang haar, richtingsveranderingen en structuurveranderingen zijn verschijnselen die iedere dierenhuid en iedere soort bijzonder maken. Het gebruik van dierenhuiden in sieraden, die gedragen worden op het lichaam, wekt verschillende gevoelens op. Enerzijds is het afstotelijk een ‘harig’ object te dragen, anderzijds is het aantrekkelijk en wordt strelen een haast automatische reactie.

De belangrijkste artistieke resultaten van dit onderzoek kan je nog tot 10 januari 2016 bewonderen in de tentoonstelling ‘FOCUS’ in het Modemuseum te Hasselt.

Meer nieuws van PXL-MAD