MAD ABOUT ARTS? Breng dan deze week een bezoek aan de expo VLOEDLIJN in MAD-Gallery Hasselt. Kijk hier voor meer info

READSEARCH

READSEARCH verkent de grenzen van leesbaarheid voor verschillende doelgroepen binnen verschillende onderzoekslijnen. Deze onderzoekslijnen kunnen met elkaar in wisselwerking staan. READSEARCH onderzoekt verschillende onderwerpen en richt zich op verschillende doelgroepen.

READSEARCH beoogt praktische / typografische leesbaarheidstudies te ontwikkelen binnen een nieuw conceptueel kader dat gebruik maakt van typografisch - micro- en macro - ontwerponderzoek.

Uitgebreid onderzoek naar leesbaarheid houdt rekening met zowel de eisen van wetenschappelijke methoden als de typografische praktijk. Als fundament heeft READSEARCH intrinsieke eigenschappen van typografie (micro en macro) afgeleid die de leesbaarheid beïnvloeden. Deze kunnen worden beschreven en bestudeerd in termen van vorm, ritme en heterogeniteit van bewegingen en leiden tot innovatieve manieren van ontwerpen en onderwijzen, zowel binnen grafisch ontwerp als binnen typografie en letterontwerp.

Onderzoekers binnen READSEARCH zijn ontwerpende onderzoekers: typografische ontwerpers die wetenschappelijk onderzoek combineren met ontwerp en die ontwerpbeslissingen baseren op resultaten van nauwkeurig en traceerbaar onderzoek. Dit betekent dat we proberen de objectiviteit van wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan de gevoeligheden van ontwerp, aan creativiteit, intuïtie en visuele oordelen. Met andere woorden: het artistiek reflectief en wetenschappelijk analytisch verbinden.

Het ontwerponderzoek van READSEARCH kan uiterst nuttig zijn voor de samenleving omdat het praktische toepassingen kan garanderen - beter leesmateriaal. Deze studies bieden een betere wetenschappelijke basis voor het onderwerp typografisch ontwerp en bieden interessante gegevens.

Contact:
Prof. Dr. Ann Bessemans
Coördinatie READSEARCH
ann.bessemans@pxl.be
+32 11 775679

Website Readsearch