Het uiterlijk en het ritme van lettertypes speelt een cruciale rol bij het verwerven van betekenis tijdens het lezen. Leesbaarheid is het gemak waarmee visuele symbolen (zoals letters) worden gedecodeerd. Dit alles begint met de manier waarop woorden worden waargenomen.
Om meer te leren over leesbaarheid, is aanvullende informatie nodig om te weten hoe het visuele systeem reageert op letters (lijnen gevormd binnen een woord) en typografie (lijnen gevormd binnen een tekst) in termen van spatiale frequenties en visueel comfort. De vergelijking tussen slechtzienden en normaalzienden is onontbeerlijk om de eigenaardigheden van de doelgroep beter te begrijpen. Binnen het doctoraat van Bessemans onderzocht en onthulde ze systematisch verschillende ontwerpparameters om de decoderingsvaardigheden voor kinderen met een visuele functiebeperking (alsook kinderen met een normaal zichtvermogen). De belangrijkste doelen van de nieuwe projecten binnen deze onderzoekslijn zijn het uitwerken van de relatie tussen ritme-heterogeniteit die streeppatronen / spatiale frequenties beïnvloedt, (visueel) comfort en leesbaarheid.
READSEARCH zal nieuwe wegen openen om leesbaarheid in drukwerk te verbeteren voor gewone, worstelende en / of lezers met een beperking.
Onderzoekers:
Prof. Dr. Ann Bessemans
Marta Guidotti