In 1993 richtte Audi Pauwels (Huis Pauwels Spaenjers en galerie Multiple, Hasselt) samen met Kathleen Frisson en Joris Kuyl de opleiding Juweelontwerp & Edelsmeedkunst op aan de toenmalige PHL (de Provinciale Hogeschool Limburg, nu Hogeschool PXL).
Vanaf 2001 bestond het team uit Audi Pauwels, David Huycke en Katja Noelmans, en in 2005 werd het versterkt door Karen Wuytens. Dankzij hun inzet en expertise is de opleiding door de jaren heen blijven bloeien en vernieuwen.
Sinds 2019 is Nedda El-Asmar hoofd van de opleiding en inspireert ze een sterk team docenten, onderzoekers en studio-managers (Frederik Aerts, Liesbet Bussche, David Huycke, Joani Groenewald, An Jonckers, Maria Konschake, Lore Langendries, Audi Pauwels, Kitty Spaenjers, Anneleen Swillen, Sophia Vanderwalt, Johanna Van Hage en Charlotte Vanhoubroeck).
De opleiding heeft verschillende verhuizingen gekend, van PIKOH naar ‘de lange gang’ bij PHL, en later naar Gebouw C van PXL-MAD en uiteindelijk Gebouw G. Audi, David en Karen dachten samen de ateliers van de nieuwbouw uit, waardoor studenten in een inspirerende omgeving hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.
Na 30 jaar is de opleiding Juweelontwerp & Edelsmeedkunst aan PXL-MAD School of Arts uitgegroeid tot een belangrijke speler in het domein van de hedendaagse sieraden en objecten, zowel lokaal als internationaal. De opleiding biedt een bachelor- en masterprogramma aan, waaronder ook een pre-master en een internationale master. Met een groeiend aantal studenten blijft de opleiding zich onderscheiden door een voortdurende focus op state-of-the-art ontwikkelingen met een sterke interesse in zowel innovatieve technologieën als traditionele ambachten.
Studenten die gefascineerd zijn door design en kunst en willen experimenteren met verschillende materialen worden ondersteund door een team met diverse expertises. In goed uitgeruste ateliers krijgen studenten de kans om sieraden en objecten te creëren met een eigen vormentaal en een artistiek concept. Zo ontwikkelen ze zich tot kritische, onderzoekende kunstenaars en ontwerpers.
Ook binnen het onderzoek in de kunsten is de opleiding pionier, met David Huycke die als eerste aan PXL en UHasselt een doctoraat in de kunsten ontving. Sindsdien rondden ook Karen Wuytens, Hannah Joris, Lore Langendries, Anneleen Swillen en Patricia Domingues hun doctoraat succesvol af. Momenteel werken Liesbet Bussche, Joani Groenewald (i.s.m. Stellenbosch University Zuid Afrika), Maria Konschake en Charlotte Vanhoubroeck aan een doctoraatsonderzoek in de kunsten (PXL en UHasselt).
De opleiding organiseert jaarlijks lezingen en workshops, binnen en buiten de muren van de campus, zodat studenten in contact komen met een gevarieerd aanbod aan nationale en internationale gastsprekers. Bovendien worden regelmatig studiereizen georganiseerd naar het buitenland.
Nu, 30 jaar, later, vieren we deze rijke geschiedenis met een bijzondere tentoonstelling waarin werk van alumni, onderzoekers en docenten wordt samengebracht. Deze tentoonstelling biedt een unieke kans om de creativiteit en het vakmanschap van de afgelopen drie decennia te bewonderen. Met deze tentoonstelling eren we niet alleen het verleden, maar kijken we ook vooruit naar een toekomst vol nieuwe ideeën en mogelijkheden. Het werk van onze alumni, onderzoekers en docenten blijft een bron van inspiratie voor de volgende generatie creatieve talenten, en benadrukt onze voortdurende toewijding binnen het domein van de hedendaagse sieraden en objecten.